новини корупції

Ви водите своїх дітей до церкви? Повідомили приголомшуючу інформацію про те, з якого віку можна водити дітей до храму, ми всі помилялися…

Бувало, що не раз кожен із нас ставав свідком того, як діти бігають i галасують у церкві. Багато людей обурюються: заберіть дитину та не заважайте іншим, передає Корупція.Інфо

Популярні: Ніби кінець світу прийшов!!! У Кривому Розі пройшов страшний смерч і град, який все нищив. Там було справжнє пекло (ВІДЕО)

То як же бути в такій ситуації? З якого віку приводити дитину до храму? Про це розпитуємо отця Мар’яна Мельничука (РКЦ), отця Петра Балога, викладача Київської Трьохсвятительської духовної семінарії (УГКЦ), та отця Михаїла Сівака, проректора православної богословської академії (УПЦ КП).

– На чиєму боці правда – батьків, які хочуть привчити дитину до віри й ведуть до церкви, чи парафіян, яким дитячі пустощі заважають сконцентруватися на молитві?

о. Петро:

– Треба усвідомлювати, що літургія – це зібрання народу Божого, це «жива Церква», з різними членами, у тому числі й з дітьми. «Не забороняйте дітям приходити до Мене», — каже Христос. I малеча була всюди зі своїми батьками: i під час Нагірної проповіді, i під час чудовного розмноження хлібів, i під час інших проповідей. I, очевидно, не завжди поводилась тихо. Але Христос все одне не зупинявся, проповідував, вважав це за щось природне й буденне.

о. Мар’ян:

– Тато Франциск на одній зі своїх проповідей у Римі сказавши: “Діти є радістю для Церкви. Діти плачуть, бігають та метушаться. Однак мене найбільше дратує, коли я бачу, що дитина плаче в церкві i її виводять з храму. У сльозах дитини є голос Бога. Не можна дітей виводити з церкви тоді, коли вони плачуть».

– То з якого віку варто приводити дітей до церкви?

о. Михаїл:

– Для того, щоб змалечку виховувати дитину у благочестивому дусі, щоб вона мала імунітет до гріха, щоб у майбутньому оббирала шлях добра, її від народження потрібно привчати до храму Божого, до молитви та до побожного життя.

о. Петро:

– Справді, дитину можна приводити до храму змалечку. Не залишати ж її вдома, коли треба йти в неділю чи на свято до храму. А деколі й немає з ким залишити. Таким чином змалку дитина привчається i звикає до Божого дому.

– Але для багатьох дітей вислухати довге богослужіння справжнє випробовування!

о. Михаїл:

– Тому привчати дитину до духовного життя потрібно не насильно, а похід до церкви не має бути карою для неї. Навпаки до цього потрібно заохочувати. Якщо дитина маленька, а Служба Божа довга, то спершу можна йти навіть не на всю службу. У Православній Церкві є практика причащати немовлят та дітей до семи років без сповіді. Дитині можна казати: «Якщо будеш чемна, підемо до церкви». I дитя буде сприймати це як якусь нагороду. Можна разом з дитиною поставити свічку, поцілувати ікону, розповісти щось про життя святих. Головне завдання батьків — зацікавити дитину. Через такі методи малеча i призвичаюється до Служби Божої.

о. Петро:

– Головне – не вдаватися до різних виховних заходів, як це можна зробити вдома чи на вулиці. Виховувати дитину потрібно вдома, а на Службі приймати її такою, як вона є.

о. Мар’ян:

– До речі, у багатьох храмах є так звані дитячі служби, які значно коротші, ніж звичайні. Діти там можуть бігати, не сидіти на місці, священик виголошує проповідь суто зрозумілою для них мовою та активно з ними спілкується. Так діти привчаються до церковного життя та краще починають розуміти Бога.

Але важливо, щоби саме сім’я стала першим досвідом спілкування дитини з Богом. Батьки повинні ще вдома прищепити дітям повагу до Всевишнього: розповісти про Його велич, всемогутність, а також про те, що Він безмежно!!! нас усіх любляна. Це велика прикрість, коли батьки хочуть привести дитину до церкви й лише там показати їй Бога, про якого дитя ще жодного разу не чуло. Тому й не дивно, що дитина поводитиметься неслухняно. Вона не до кінця розумітиме, для чого її туди привели i що від неї хочуть.

 

Click to comment

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Популярные новости

To Top