новини корупції

Ви водите своїх дітей до церкви? Повідомили приголомшливу інформацію про те, з якого віку можна водити дітей в храм, ми всі помилялися…

29.07.2017

Бувало, не раз кожний з нас ставав свідком того, як діти бігають і шумлять в церкві. Багато людей обурюються: заберіть дитину і не заважайте іншим, передає Корупція.Інфо

Популярне: А ви вже чули? Тепер оформити біометричний паспорт можна просто не виходячи з дому. Дізнайтесь деталі ПЕРШИМИ!

Так як же бути в такій ситуації? З якого віку приводити дитину в храм? Про це розпитуємо отця Мар’яна Мельничука (РКЦ), батька Петра Балога, викладача Київської Трьохсвятительської духовної семінарії (УГКЦ), і батька Михайла Сівака, проректора православної богословської академії (УПЦ КП).

— На чиєму боці правда — батьків, які хочуть привчити дитину до віри і ведуть до церкви, або парафіян, яким дитячі пустощі заважають сконцентруватися на молитві?

о. Петро:

— Треба усвідомлювати, що літургія — це зібрання народу Божого, це «жива Церква», з різними членами, в тому числі і з дітьми. «Не бороніть дітям приходити до Мене», — каже Христос. І малюки були скрізь зі своїми батьками: і під час Нагірної проповіді, і під час розмноження хлібів, і під час інших проповідей. І не завжди вели себе тихо. Але Христос все одно не зупинявся, проповідував, вважав це щось природне і буденне.

о. Мар’ян:

— Тато Франциск на одній із своїх проповідей в Римі, сказав: «Діти є радістю для Церкви. Діти плачуть, бігають і метушаться. Однак мене найбільше дратує, коли я бачу, що дитина плаче в церкві i її виводять з храму. В сльозах дитини є голос Бога. Не можна дітей виводити з церкви тоді, коли вони плачуть «.

— Так з якого віку варто приводити дітей до церкви?

о. Михайло:

— Для того щоб з дитинства виховувати дитину в благочестивом дусі, щоб вона мала імунітет до гріха, щоб у майбутньому вибирала шлях добра, її від народження потрібно привчати до Божого храму, до молитви і до доброчесного життя.

о. Петро:

— Дійсно, дитину можна приводити в храм з дитинства. Не залишати ж її будинку, коли треба йти в неділю або свято в храм. А часом і не з ким залишити. Таким чином дитинства дитина привчається і звикає до Бога.

— Але для багатьох дітей вислухати довгу богослужіння справжнє випробування!

о. Михайло:

— Тому привчати дитину до духовного життя потрібно не насильно, а похід до церкви не повинна бути покаранням для неї. Навпаки, до цього потрібно заохочувати. Якщо дитина маленька, а Служба Божа довга, то спочатку можна йти навіть не на всю службу. У православні церкви практика причащати немовлят і дітей до семи років без сповіді. Дитині можна говорити: «Якщо будеш чемна, підемо до церкви». І дитина буде сприймати це як якусь нагороду. Можна разом з дитиною поставити свічку, поцілувати ікону, розповісти щось про життя святих. Головне завдання батьків — зацікавити дитину. Через такі методи діти i звикає до Літургії.

о. Петро:

— Головне — не вдаватися до різних виховних заходів, як це можна зробити вдома або на вулиці. Виховувати дитину треба вдома, а на Службі приймати її такою, яка вона є.

о. Мар’ян:

— До речі, у багатьох храмах є так звані дитячі служби, які значно коротше, ніж звичайні. Діти там можуть бігати, а не сидіти на місці, священик виголошує проповідь суто зрозумілою їм мовою і активно з ними спілкується. Так діти привчаються до церковного життя і краще починають розуміти Бога.

Але важливо, щоб саме сім’я стала першим досвідом спілкування дитини з Богом. Батьки повинні ще вдома прищепити дітям повагу до Всевишнього: розповісти про Його велич, а також про те, що Він нескінченно нас люблять. Це велика неприємність, коли батьки хочуть привести дитину в церкву і там показати їй Богу, про яке дитина ще ні разу не чув. Тому не дивно, що дитина буде вести себе неслухняно. Вона не до кінця розуміє, для чого її туди привели І що від неї хочуть.

Источник

Click to comment

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Популярные новости

To Top